La tradició vitivinícola d’aquesta zona es va interrompre fa més de cent anys amb l’arribada de la fil·loxera, i només es va recuperar per fer allò que anomenem el “vi pel gasto”. Malauradament no he trobat dades, quant a varietats, de l’antiga activitat; i, d’altra banda, el que varen plantar en petites quantitats a les cases de pagès eren majoritàriament el que anomenem ‘híbrids o francesos’: uns ceps molt rústics i resistents, força productius però que donen raïms de mala qualitat. És per això que un cop analitzades les característiques dels sòls i les climàtiques vàrem decidir quines varietats plantàvem, fent cas, alhora, dels meus gustos personals. Per tant, les referències -tant vitícoles com enològiques-, tan necessàries per anar aprenent i avançant, les anem construint nosaltres anyada rere anyada. Així, doncs, el respecte per l’entorn, juntament amb el desig d’aconseguir els millors vins, es tradueixen a la pràctica en un esforç d’observació i aprenentatge que dirigim principalment a optimitzar el cultiu de la vinya i l’elaboració dels vins.

Cultivem la vinya per aconseguir plantes sanes i equilibrades. A aquest efecte, adobem regularment per corregir les petites carències dels sòls i per aportar els nutrients que cada any se n’extreuen, fem la poda buscant un equilibri entre el vigor i la producció de fruit i apliquem els tractaments fitosanitaris que, amb rigor i prudència, ens permeten de controlar plagues i malalties, prestant sempre una especial atenció a les diferents necessitats de cadascuna de les varietats de ceps que conreem. Decidim el moment de la verema, amb el permís del temps, albirant el vi que en volem obtenir, procurant llegir les indicacions dels ceps al llarg del procés de maduració dels raïms i assumint els riscos meteorològics que a vegades comporta esperar a obtenir raïms madurs.

Elaborem les vinyes i varietats per separat; habitualment fermentem amb els propis llevats dels raïms i al llarg de l’elaboració utilitzem una mica d’anhídrid sulfurós, com a únic additiu alimentari afegit. Al final de l’elaboració disposem dels diferents vins que utilitzem com els nostres ingredients per a confegir els vins que finalment embotellarem, buscant agradabilitat, senzillesa i complexitat al mateix temps. Com que no corregim les característiques dels raïms, els nostres vins són el fruit de cada anyada amb els seus defectes i les seves virtuts. Em fa feliç pensar que aquesta fidelitat entre el que l’any ens brinda i el que embotellem es mostra generosa amb la criança i l’envelliment dels vins a l’ampolla, que a casa nostra és, en general, força digne i, a vegades, sorprenent.

Després de les primeres collites, el nostre objectiu és anar afinant els processos, tant de cultiu com d’elaboració, per poder obtenir els millors raïms i extreure’n les virtuts tot minimitzant les diverses manipulacions per tal de fer arribar fins a la copa el màxim de la seva riquesa d’aromes i sabors. Aspirem a fer vins que convidin a beure acompanyats del menjar quan no els hi prestem atenció, i que puguin ser interessants i complexos quan estiguem per ells.

Procurem que la il·lusió, la cura i la professionalitat que hem posat i posem en la localització dels terrenys, l’adequació de la masia, l’elecció de les varietats, el conreu de la vinya, l’elaboració i, la presentació i comercialització dels vins, vagin acompanyades d’una integració respectuosa en un patrimoni natural tan singular i valuós.

Esperem que les anyades ens hi acompanyin i que ho puguem compartir amb vosaltres!

Anuncis